Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bratři Mrštíkové - Maryša

9. 5. 2006


Alois a Vilém Mrštíkové (1861 –1925;1863 –1912)

Díla:
Maryša
Rok na vsi (próza)

 
Maryša:
Sociální drama ze života jihomoravské vesnice o pěti dějstvích.
I. S moravskou dědinou se loučí rekruti. Rukuje i Francek. Je chudý a přece  miluje selskou dceru Maryšu a to nade vše jeho. Otec Lízal s ní má jiné plány. Dohaduje její vdavky s vdovcem nechvalné pověsti, mlynářem Vávrou. Jako by šlo o nějakou věc či o krávu . Maryši se nikdo neptal. Lízal zakáže Franckovi   i rozloučení.
II. Maryša Vávru rozhodně odmítá. Ženu bil, tři děti má. Rodiče naléhají po dobrém, po zlém, za úlisné pomoci tetky Strouhalky. Nečekají, sami  zařídí ohlášky. Lízalovi jí už začíná být  trochu líto, když se tolik brání. Ale Lízalka jen křičí, vyčítá a přikazuje ctít rodiče, jako by to ani matka nebyla. Ani Vávra se nedá obměkčit. Maryša ustoupí s hrdým vzdorem.
III. Dva roky později se vrací Francek z vojny, v hospodě se setká s Maryšou. Doprovodí ji ,ač se brání. Vávrovi Francek poví, že mu bude chodit za Maryšou. Lízal nechce platit věno a dostává se do sporu s Vávrou.
IV.;V. Lízal chce vzít Maryšu domů, ale ta odmítá. Francek se odváží do mlýna, má v Brně práci pro ni i pro sebe, ale to Maryše nedovolí její víra. Setkání se neutají, Vávra řádí, hrozí karabáčem jí i služce a posléze po Franckovi vystřelí. Ze strachu o Francka Maryša otráví Vávru.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář