Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olbracht - Biblické příběhy

9. 5. 2006

Ivan Olbracht (1882- 1952)

Prozaik (sociální tématika), levicově orientovaný politik, publicista, syn Antala Staška.
Po studiích novinářská a politická činnost,1920 v Rusku vězeň.


Díla:
Biblické příběhy; O zlých samotářích; Žalář nejtemnější; Anna Proletářka; Země beze jména; Hory a staletí; Nikola Šuhaj loupežník; Golet v údolí; Ze starých letopisů; O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách

O stvoření světa a člověka:

Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi, poté noc a den..
Druhého dne stvořil oblohu.
Třetího dne stvořil moře, pevninu, trávu a stromy.
Čtvrtého dne stvořil světlo (Slunce ve dne a Měsíc v noci).
Pátého dne stvořil ryby a ptáky.
Šestého dne stvořil zvěř a muže  s ženou. Nakázal jim, aby panovali zemi.
Sedmý den odpočíval.

Vražda Kainova:

Adam a Eva měli syny Kaina a Abela. Kain byl oráč (nedobrý),  Abel pastýř (spravedlivý). Abelovu oběť Bůh přijal, Kainovu nechal být. Poté rozzlobený Kain zabil Abela. Bůh Abela potrestal.

O potopě světa:

Bůh se rozhodl, že všechny lidi na zemi zahubí, protože byli zlí. Varoval Noema. Řekl, že má postavit Archu a od každého zvířete má vzít jeden pár  do lodi. Přistáli na hoře. Noe vypustil ptáky, ale ti se vrátili, poté vypustil holubici a ta přinesla větvičku. Vypustil ji podruhé a už se nevrátila. Všichni vystoupili. Bůh řekl, že už nikdy nesešle takovou potopu.

Stavení věže a zmatení jazyků:

Po potopě se země zalidnila. Byl jen jeden jazyk a řeč. Chtěli vystavět věž až k nebi. Bůh sestoupil a změnil jim jazyky. Všichni se rozprchli.

Mojžíšova smrt:

Za 40 let se stal z otrockého národa národ bojovný. Ale zaslíbenou zemi ještě najít nemohli, protože ještě žili ti, kteří opustili Egypt. Na východní straně Jordánu nařídil Bůh Mojžíšovi, aby vystoupil na horu Nebo. Tam byl určen nástupce Mojžíše (Jozne) a byla ukázána zaslíbená země Mojžíšovi. Poté Mojžíš zemřel. Lidé pro něj truchlili třicet dní.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář