Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shakespeare - Romeo a Julie

10. 5. 2006

William Shakespeare

Světový dramatik a básník; autor asi 36 her
 


Díla:
Hamlet, kralevic dánský
Romeo a Julie

Romeo a Julie
V italském městě Verona žijí dva znepřátelené rody Kapuletů a Montheků, přes všechny vévodovy snahy je usmířit, se stále opakují souboje. Jednoho dne pořádá nejmocnější Kapulet ples, na který  se dostává syn Montheka Romeo. Poznává zde hostitelovu dceru Julii. V noci  se znovu vrací a zůstává s ní až do svítání, kdy jí slíbí, že se s ní dá ještě téhož dne tajně oddat františkánským Vavřincem. To také splní. Ale novomanželé se spolu dlouho netěší.  Juliin bratranec Tybalt vyprovokuje Romea k souboji. Ten je po porážce a smrti Tybaltově vypovězen z Verony. Julie, aby se uchránila před dalším sňatkem, tentokrát  s hrabětem Parisem, odebírá se k františkánovi na radu. Ten jí dává nápoj, která má večer vypít. Julie upadne do zdánlivé smrti a druhý den je pohřbena do rodinné hrobky.
Aby Vavřinec zpravil Romea o událostech a nutných opatřeních, posílá za ním posla, který však nedorazí včas. Romeo se o Juliině smrti dozvídá od svého sluhy. Šílený zármutkem kupuje jed a odjíždí doVerony. V hrobce Kapuletů najde Parise, zabije ho a sám se otráví ve chvíli, kdy se Julie probouzí k životu. Tu přichází Vavřinec, aby odvedl Julii k sobě a zdrcen pozná jaké neštěstí se stalo. Také Julie nechce dál žít a končí svůj život Romeovou dýkou. Na místo přichází   vévoda a Parisův sluha sem zavolá Kapulety a Montheky a ti nad obětmi svých potomků uzavírají mír.
Tragédie nešťastné lásky je stále živá a nepřestává strhovat a dojímat. William Shakespeare je velký umělecký objevitel člověka, tvůrce realistických, pravdivých, lidských typů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář