Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voskovec a Werich - Ostrov dynamit

10. 5. 2006

Voskovec a Werich:

Díla:
Caesar
Osel a stín
Kat a blázen
Pěst na oko
Rub a líc
Vest Pocket revue
Ostrov dynamit

Doba a místo děje: Doba neurčena. Jsou zde však smíšeny prvky doby koloniální a kapitalistické. Místo - ostrov Dynamit.


Hlavní postavy:
Manihiki - domorodec
Tasmania - domorodá princezna; dcera Halmahery; nevlastní sestra Caroliny
Carolina - dcera přistěhovalce (zabitého Bathou) a Halmahery; celý život strávila zde na ostrově
Patrick Christchurch - reverend; přistěhovalec; zamilován do Caroliny
Thomas Batha - český přistěhovalec; kapitalista, vykořisťovatel
Wu-Fang - přítel, resp. sluha Bathův; původem Rus
Šalomoun Cook - rádoby kapitán
Halmahera - královna domorodého kmene; zazděná v kamnech (po většinu hry)
Rak a Kozoroh - velmi zajímavá dvojka


Obsah díla:
Obraz první
Domorodý lid běduje kolem Manihikiho. Oslavují velký dynamit a žádají ho o zbavení nadvlády Bílých Stínů. Princezna Tasmania však provolává hanbu velkému dynamitu a pobízí ostrovany ke vzpouře. Ta musí být provedena co nejdříve - dokud nevybuchne sopka Dynamit. Ta vybuchuje jednou za padesát let a zavalí celý ostrov rajskou parou. Kdo se této páry nadýchá, bude milovat celé své okolí a všem činit dobře. Lid se vydává pobít Bílé Stíny.

 
Obraz druhý
Domorodý pokřik a tanec před bojem. Dodávají si odvahy.


Obraz třetí
Reverend vypráví Carolině o vzpouře černochů. Povídají si - Carolina se pořád na něco ptá (jelen) - nebyla nikde jinde než na ostrově. Vyznávají si lásku.


Obraz čtvrtý
Thomas Batha se hádá s Wu-Fangem. Ztratila se mu mapa - nemůže jít do chaty, ve které je Halamahera (zazděná v kamnech) a hlavně plynová maska. Tu chce použít, aby se nenadýchal rajské páry a mohl zůstat na ostrově krutovládcem. Vidí přijíždět nějakou loď. Rozhodují se okamžitě spálit účetní knihu - myslí že přijela kontrola.
Zatím přijíždí Šalomoun Cook se svými veslaři. Ti ho na ostrově vysadí a vypoví mu kapitánství, protože se nechoval jako kapitán (porazil hlavní stěžeň, aby si mohl udělat ohníček).
Cook se setkává s Manihikim. Směňují různé věci, nakonec dostane Cook i Bathovu mapu. Batha to zjistí a vydá se za ním - chce mapu nejdřív po dobrém, pak i po zlém, ale Cook je vypeče - dají mu všechny zbraně a on je pak pošle pod pohrůžkou pryč.


Obraz pátý
Blues Tmavomodrý svět.


Obraz šestý
Rak a Kozoroh se schovávají a utíkají před vzbouřenými domorodci. Chtějí se zachránit - vysílat SOS rádiem. Ukazují své skvělé fyzikální znalosti zajímavými přednáškami o rádiu. Bez úspěchu.


Obraz sedmý
Útěk Raka a Kozoroha před domorodci.

 
Obraz osmý
Zpěv a tanec domorodců.


Obraz devátý
Christchurch a Carolina na cestě ke kráteru. Carolina už nemůže chce si odpočinout. Christchurch chce jít až ke kráteru a inhalovat lásku. Odpočívají, Carolina se vyptává - co je sníh, Kodaň, … - nezná nic, kromě ostrova.


Obraz desátý
Rak a Kozoroh jsou převlečeni za strážníky a hádají se. kdo má službu. Pak se k nim přidá ještě třetí strážník. Zatímco se venku hádají, do strážnice se vkrádají zloději.


Obraz jedenáctý
Tanec Dynamit fox nejprve jako pomalé blues, poté přechod na prudký foxtrot.


Obraz dvanáctý
Žalozpěv Raka a Kozoroha nad tím "co bejvalo a dnes nejni".


Obraz třináctý
Odehrává se v horské chatě. Nejprve vstupuje Cook a není si jistý, zda je zde podle mapy správně. Vydává se zpět a měří si cestu podle hodin. Pak se zde setkávají Rak a Kozoroh. Nejprve si myslí, že chata patří tomu druhému, pak že je to hospoda. Nařizují hodiny a jsou hledat obsluhu. Zatím se vrátí Cook a zjišťuje nesrovnalost v hodinách, proto je nastavuje na dvanáct a jde cestu změřit ještě jednou. Vrací se Rak s Kozorohem - nadávají zase, že jdou špatně hodiny a přestavují je. Nakonec se všichni tři potkají - zase si myslí, že ti druzí ji vlastní. Začnou se tahat o klobouk a pak celou chatu rozbíjet. Rozbijí i kamna - z nich vyjde Halmahera. Myslí si o ní, že je paní domácí - omlouvají se jí za nepořádek. Ona je ujišťuje, že jí to taky nepatří. Chce jim vyprávět svůj příběh, ale venku začnou střílet. Nakonec pošlou babičku pro vodu. Tasmania a Manihiki donutí Raka, Kozoroha a Cooka, aby se vzdali. Poděkují Cookovi za to, že zničil masku (snažil se zjistit, kdo je venku a oni mi ji rozstříleli).


Obraz čtrnáctý
Onomatopoetický zpěv Raka a Kozoroha.

 
Obraz patnáctý
Batha a Wu-Fang jdou k Dynamitu s dynamitem. Chtějí sopku vyhodit do vzduchu, aby nemohla chrlit rajskou páru. Pod sopku přichází také Tasmania, která chce Bathu zabít ještě před výbuchem sopky (pak už by nemohla). Batha ji zase chce vyhodit do vzduchu i se sopkou. Tasmania hraje komedii a objímá Bathu (chce ho zapíchnout) - v tom přichází Halmahera (nevidí nůž) a odtrhne je. Přichází i Christchurch a Carolina. Batha řve na Wu-Fanga, aby to už vyhodil do vzduchu, ale tomu se nechce. Sopka vybuchuje.


Obraz šestnáctý
Rak a Kozoroh zpívají Pravdu o smutném gigolovi


Obraz sedmnáctý
Šťastný konec - svatba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář