Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zola - Zabiják

9. 5. 2006

Emil Zola(1840 – 1920)


Představitel naturalismu

Díla:
Germinal
Nana
Lidská bestie
Tereza Raquinová
Zabiják (alkohol – zabiják)

Zabiják
Hlavní hrdinkou je 22 letá Gervaise, která má 2 děti: její přítel Lantiger jí je nevěrný a odchází k jiné. O Gervaisu se začíná zajímat klempíř Copeau (dobrý, čestný a pracovitý) který jí přemlouvá, aby si ho vzala. Nakonec se stává jeho ženou. Má časté rozpory s rodinou do které se dostala(hlavně se švagrovou). Dobře vychází s jeho matkou. Narodila se jim dcera. Coupeau vydělává hodně peněz Gervaisa  dobře hospodaří, proto si chtějí koupit krám. Coupeau se při opravě domu zraní. Dlouho se léčí a tím i zleniví. Utratí úspory. Kovář Goujer, který Gervaisu stále tajně miluje, ji nabídne, že jí půjčí částku, aby si mohla najmout krávu. Po dlouhém přemýšlení přijme. Najala si prádelnu, opravila ji a
Začala prát pro stálé zákazníky. Všichni jsou s prací spokojeni, a proto jich má stále více. Také paní Gaujerová si u ní nechává prát prádlo, takže jí umožňuje platit dluh. Gervaiso si najímá dvě spolupracovnice, protože už na práci sama nestačí. Není však schopna splatit dluh. Manžel do zaměstnání nechodí, takže ho živí sama. Největší ránou je, když její manžel přivede domů  jejího bývalého druha, aby tu bydlel. A tak živí oba muže. Její muž začíná stále více pít, nepracuje a je protivný, druhý muž pečuje o svou postavu (vybírá si v jídle). Gervaiso musí prádelnu prodat a s mužem se odstěhovat do 6. Patra (starý pokojíček). Žena opět vydělává jako dělnice v prádelně. Do práce jí mnohdy nepustí její opilí manžel . Dochází jim peníze a on už nemá co pít a tak se zblázní. Dcera Nana utekla z domova užívat si života. Gervaisa odešla vydělávat na ulici. Sama vpadla do vášně alkoholu a umírá hlady.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Menší chybky

(julanka (julia.c@email.cz), 11. 12. 2007 19:04)

trochu se ti tam pletou časy, jednou píšeš v přítomném a podruhé v minulém..Taky máš chyby ve jménech - místo Lantiger je Laniter, místo Goujera je Goujet. A hlavní hrdinka v 1. os. j.č. je Gervaisa, ne Gervaiso :) A nevím, kde je v knížce že by ji manžel nepouštěl do práce? Bili se navzájem, myslím že Gervaisa je popsaná jako dost silná osobnost kterou manžel sice občas zbil - ale ona jeho taky a spíš byla vůči tomu lhostejná,ale rozkazovat si nenechala.A ten časový sled..na konci napíšeš že vpadla do vášně alkoholu, jako by to bylo skoro to poslední co udělala.. Ale přitom pít začala už když se stěhovali..V tom důsledku se jí nedařilo v práci a skončila na ulici.