Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gamma Ray - historie

10. 3. 2008

Historie Gamma Ray

Hansenův odchod z Helloween šokoval všechny metalové příznivce a lidé se divili,jak může opustit tak úspěšnou skupinu.Ale bylo to jeho rozhodnutí.První věc,co Kai po opuštění Helloween udělal, bylo to,že si chtěl chvíli od toho všeho odpočinout.

Ale již v brzké době byl zpět a oznámil, že začíná pracovat na projektu společně s Ralfem Scheepersem ze skupiny Tyran Pace,který byl ze začátku jeden z adeptů na post zpěváka Helloween.

Když Kai napsal nějaké skladby a naplánoval jeho projekt, udělal nějakou práci pro skupinu,která se později stala jednou z nejslavnějších power/melodic kapel na světě-Blind Guardian.Kaiovi byla nabídnuta práce jako hostující muzikant na jejich druhém albu a dokončil druhé kytary a zpěv na pár dalších skladbách.Kai působil jako hostující muzikant i na některých pozdějších albech Blind Guardian.

Myšlenkou Kaiova projektu byla záležitost jen jednoho alba a konec.Žádné další alba a žádné turné,protože to bylo jednou z příčin Kaiova odchodu z Helloween.

Kai a Ralf se spojili s basistou Uwe Wesselem a bubeníkem Mathiasem Burchardtem.Nahrávání 1.alba začalo v září 1989.Nahrávání se účastnil i hostující muzikant-basák Dirk Schlachter,kterého Kai potkal na třítýdenním kurzu nazvaného „Kurz populární hudby“ na Music High School v Hamburgu v létě 1989.Nahrávání se dařilo již od začátku.Kai sám zajišťoval produkci s malou pomocí Tommy Newtona.Byl jen jeden problém-projekt ještě neměl žádný název.

Po propité noci ve městě skončil Kai a jeho kamarádi na diskotéce.Tam uslyšeli píseň Gamma Ray od Birth Control,německé disko kapely 70tých let.Do té doby se rozhodovali mezi názvy jako „Toilet Lid“(=“záchodový poklop“-pěkný název,není-liž pravdaJ) , „Jaegermeister“ ,  nebo „Death Devil“.Nakonec zvítězil „Gamma Ray“.

26.února 1990 bylo album dokončeno.Dostal název „Heading For Tomorrow“.

Album bylo velice úspěšné a celý svět byl pro Kaie Hansena opět otevřený.Po nějakém váhání bylo rozhodnuto a Gamma Ray vyjíždí na turné po Evropě.

Kai byl po odchodu z Helloween rozhodnut,že už nikdy žádné turné neabsolvuje, ale nakonec došel k tomu,že mu to chybí.A tak s malou personální změnou(na post bubeníka místo Mathiase Burchardta nastupuje Uli Kusch a druhým kytaristou se stává Dirk Schlachter) Gamma Ray vyjíždí na jejich první turné.

Turné, nazvané „Headache For Tomorrow“,s mnoha vystoupeními v Evropě a pár v Japonsku mělo obrovský úspěch.Během turné se Gamma Ray rozhodli,že z myšlenky projektu upouští a stávají se oficiální kapelou.Brzy kapela vydává další 2 alba (s malýma personálníma změnama) „Sigh No More“ a „Insanity & Genius”.Obě 2 alba jsou skvěle hodnocena všemi metalovými časopisy.V Hamburgu je postaveno Hansen Studio.Skupina absolvovala několik turné,vždy jako hlavní kapela, a také malé evropské turné s Manowar, kteří se vyjádřili,že Gamma Ray byla nejlepší kapela, se kterou kdy byli na turné.

Ale vše v pořádku nebylo.Když se plánovalo již 4.album,byli Kai a Dirk mrzutí z toho, že Ralf bydlí příliš daleko od Hamburgu.To znamenalo,že bude moct dojíždět na zkoušku jen o víkendech.Ralf se ucházel o místo zpěváka v Judas Priest a jeho šance na přijetí byly vysoké.Kai Hansen se ho celou dobu ptal ,zda opravdu cítí,že zůstat s Gamma Ray je ta správná věc.Oba se dohodli.že nejlepší bude,když Ralf opustí Gamma Ray a tak bez nějakého přehnaného oplakávání Ralf odchází z Gamma Ray. Naneštěstí,Ralf nikdy místo zpěváka Judas Priest nezískal a na toto místo nastupuje američan Ripper Owens,ale to je zase jiný příběh.

Skupina neztrácela čas hledáním nového zpěváka a Kai si sám, při natáčení již čtvrtého alba, stoupl za mikrofon. Kai se zezačátku cítil trochu nervózní,že má opět na krku i zpěv.Před 10lety se mu to v Helloween moc nedařilo a on tak nechtěl dopadnout i v Gamma Ray.Ale Kai dokázal, že jeho pěvecké schopnosti se nesmírně zlepšily od poloviny osmdesátých let.Podle Kaie to je kvůli tomu,že zpívání zbožňoval a že trénoval a zlepšoval se během toho,co hrál v Gamma Ray jen na kytaru.

Nové album pojmenované „Land Of The Free“ vzniklo v roce 1995 a kritici po celém světě byli překvapeni(samozřejmě,že v dobrém smysluJ).Album ukázalo,že celá skupina, a především Kai, nepokračují ve svém skvělém skládání a hraní, ale že se ubírají do nových úrovní.Kaiův zpěv skvěle umocňoval celkovou náladu alba, které nebylo tak rychlé a zvukově „veselé“ jako alba předešlé.

ásledujícího roku se uskutečnilo úspěšné turné „Men On A Tour“ , během kterého byl natočen živák „Alive 95“-první živák,který Kai natočil od „Live In The UK“ s Helloween během turné k albu „Keeper Of The Seven Keys part II.“ v roce 1988. Naneštěstí v kapele nebylo vše v pořádku a Kai a Dirk zase jednou souhlasili s tím, že je potřeba změnit rytmickou složku kapely a tak z kapely odchází Jan Rubach a Thomas Nack a na místo bubeníka přichází Dan Zimmermann. Dirk Schlachter se rozhodl, že bude hrát na basu, tak se začalo s hledáním nového kytaristy. Nakonec bylo rozhodnuto pro Henjo Richtera,který měl na starosti kromě kytary i hru na klávesy. Poslední a hlavní sestava Gamma Ray byla zformována.

Práce začala na dalším albu a roku 1997 spatřilo světlo světa nové album „Somewhere Out In Space“, album,které začalo okouzlení Gamma Ray vesmírem.

Kai sdělil ve spoustě rozhovorech,že inspirací pro tohle album, jehož všechny texty se nějak týkají vesmíru, se mu stalo sledování Star Treku a čtení sci-fi v dětství. Nejvíce textů bylo napsáno Kaiem, jako obvykle, ale i oba noví členové, Dan a Henjo, se ukázali jako výborní textaři.Album mělo velikánský ohlas a skupina odlétá do Jižní Ameriky,kde začíná jejich turné(první koncerty byly odehrány ještě před tím,než bylo album vypuštěno do světa).Nová formace kapely dokázala pracovat velice hladce a turné bylo VYNIKAJÍCÍ…

Do doby než se začalo natáčet v roce 1999 nové album „Powerplant“ se nic moc nestalo. Album bylo lyricky jakoby nástupce předešlého alba „Somewhere Out In Space“ (hodně skladeb má jako téma vesmír),ale hudebně to byl krok jiným směrem.Album bylo po celém světě přivítáno s velkou slávou a nadšením a Gamma Ray zase dokázala,že jsou celosvětovou power metalovou jedničkou.Koncerty byly vyprodané a noví fanoušci byli získávání během hodiny!!!

Od vzniku Gamma Ray uběhlo kolem 10 let a Kai cítil,že to je ten správný čas vydat Best Of.Ale Kai nechtěl, tak jak jiné kapely, přinést fanouškům stejný „shit“(tak to bylo napsáno v originále a já nevím jak to přeložit,tak ať si to každý přeloží jak chceJ) v novém balení, tak se kapela opět sešla ve studiu, aby přehráli staré klasické skladby(jako např. „Heaven Can Wait“ , „Heading For Tomorrow“, „Dream Healer“ , „Last Before The Storm“ a další) v nové sestavě  a s novým zvukem.To se ukázalo jako výborný nápad a album pojmenované „Blast From The Past“ přináší fanouškům staré i nové hity,přičemž ty staré jsou v novém kabátě. Booklet a balení celého alba bylo rovněž vynikající a ukazuje fanouškům celou historii na spoustě fotografiích.Skupina absolvovala v létě 2000 mimo spousty festivalů i turné nazvané „Historay Tour“. Skupina se opět podívala do ČR a do do Plzně a Zlína.

Během posledních měsíců roku 2000 se Hansen a zbytek kapely opět schází ve studiu k napsání a nahrání zcela nového alba. Informace,které se dostali ze studia na veřejnost, ukazovali,že nové album bude návrat ke kořenům heavy metalu (stylově něco jak Iron Maiden a Judas Priest),ale s tradičním zvukem Gamma Ray.

S tím vším za sebou se cítil Kai připravený na vydání nového alba,které dostalo název „No World Order“. 10.září vychází 2001 vychází album se skvělými heavy metalovými rify z kolébky metalu 80tých let,jak bylo slíbeno.Jako vždy,i toto album bylo velice dobře přijato a vyhlídky na nastupující turné „No Order World Tour“ byly vynikající.Turné se zúčastnily další 2 skupiny-australští prog metaloví Vanishing Point a mladá finská power metalová skupina Sonata Arctica.Toto trio navštívilo desítky zemí po celé Evropě a ke konci turné bylo odehráno i pár koncertů v Japonsku, ale to už bez předkapel. Zastávky v ČR byly Praha a Brno.

V roce 2002 se skupina rozhoduje nahrát živé album. Vše se ale pojalo trochu netradičně. Skupina uveřejnila na webu dotazník, kde mohli všichni hlasovat a posílat skladby, které skupina nikdy, nebo málo hrála. Turné dostalo název "Skeleton In The Closet" a odehrálo se pouze na osmi místech v Evropě. Z koncertů byl pořízen audio i video záznam. 15.8.2003 tak vyšel živák, na kterém se mimo jiné nachází dvě videa z koncertu. Video záznam byl vinou nahrávající společnosti zcela nepoužitelný, takže došlo ke zrušení dvd z tohoto turné.

Rok 2003 je ve znamení festivalů: Skeleton set skupina odehraje ještě ve Švédsku a na Slovensku a samozřejmě ve Wackenu. Poté omezí své koncertní aktivity na minimum, vystupuje pouze na pár festivalech. Přichází mírná stagnace. Hansen má rodinné problémy, které vyvrcholí rozvodem.

Další regulérní album vychází v roce 2005 a nese název "Majestic". Album je to neuvěřitelně temné. Jak sám prohlásí Hansen, všechna zloba musela ven. Skupina opět hraje turné s českými zastávkami v Plzni, Pardubicích a Zlíně. Následuje Japonské turné, Jihoamerické turné a poprvé v historii i US a Australské tour. Skupina objíždí všechny velké festivaly. Na zastávce v Montrealu natáčí koncert pro potřeby dvd. Festivaly skupina hraje i v roce 2007 a poprvé tak koncertuje na Ukrajině a v Bulharsku.

V roce 2007 vychází deska "Land Of The Free pt.I

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář